Skip to content
ΑποΚοινού
ΑποΚοινού
Αποανάπτυξη, Άμεση Δημοκρατία & Αυτοδιαχείρηση
  • Αρχική
  • Για Εμάς
  • Δράσεις
  • Κινήματα
    • Τοπικά Κινήματα
    • Διεθνή Κινήματα
  • Αρθρα
  • Βιβλιογραφία
  • Βιντεοθήκη
  • Forum
  • Αρχική
  • Για Εμάς
  • Δράσεις
  • Κινήματα
    • Τοπικά Κινήματα
    • Διεθνή Κινήματα
  • Αρθρα
  • Βιβλιογραφία
  • Βιντεοθήκη
  • Forum

1742530279_orig
Επτά χρόνια μετά το τσουνάμι που κατέστρεψε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, οι πόλεις ανοικοδομούνται. Αλλά θα επιστρέψουν οι κάτοικοί τους; Και επιπλέον, θα έπρεπε να επιστρέψουν; Η τοξική κληρονομιά της Φουκουσίμα, φαίνεται ότι θα διαρκέσει για δεκαετίες.
Στο δημοτικό σχολείο της Αραχάμα, ο πίνακας είναι γραμμένος και η σκόνη ξεχειλίζει στο ράφι της κιμωλίας, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από τις 02.46 στις 11 Μαρτίου 2011. Στην πραγματικότητα όμως πριν επτά χρόνια ένα τεράστιο τσουνάμι κατέστρεψε τα πάντα στην γύρω περιοχή εκτός από αυτό το σχολείο. Γύρω γύρω συντρίμμια και εκσκαφείς που δουλεύουν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποτε υπήρχαν 800 σπίτια στην περιοχή αυτή, όπου φιλοξενούνταν 2.200 άνθρωποι. Ο ωκεανός είναι μόλις μισό μίλι μακριά. Ένα θαλάσσιο τείχος είναι υπό κατασκευή.
Η περιοχή Τοχόκου στην οποία βρίσκεται το σχολείο είναι στις βορειοανατολικές ακτές του Χονσού, του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας. Μετά τον σεισμό που δημιουργήθηκε από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, κύματα είκοσι μέτρων χτύπησαν την περιοχή με απίστευτη ταχύτητα. Το σχολείο που χτίστηκε το 1873 ήταν το μόνο που έμεινε όρθιο. Αρχικά ο δήμος είχε αποφασίσει να το κατεδαφίσει αλλά τελικά αποφασίστηκε το κτίριο να διατηρηθεί.
Η περιοχή θεωρείται ζώνη κινδύνου στην οποία απαγορεύονται οι κατασκευές. Οι επιζώντες έχουν καταφύγει στην ενδοχώρα και μένουν σε προσωρινές κατοικίες. Η καταστροφή είχε τρεις φάσεις: το πυρηνικό ατύχημα, τον σεισμό και το τσουνάμι. Από τους 450.000 εκτοπισθέντες, 160.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιπέδων ακτινοβολίας μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Σχεδόν το 70% του Μινάμι – Σανρίκου καταστράφηκε. Είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη 90 χλμ βορειοανατολικά του Σεντάι. Είχε πληθυσμό περίπου 17.000 κατοίκους. Τώρα η μικρή πόλη ανοικοδομείται. Ένα ταχυδρομείο, κομμωτήρια, ένα μαγαζί σούσι και ζαχαροπλαστεία. Ένας πρώην ψαράς που εργάζεται τώρα στον τομέα των κατασκευών, δηλώνει στην Monde Diplomatique:
«Ανοικοδομούμε την πόλη, αλλά δεν είμαστε πραγματικά σίγουροι για ποιον το κάνουμε. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα μέρος όπου έχασαν τα πάντα. Σε επτά χρόνια, οι νέοι άνθρωποι έχουν ξαναχτίσει τη ζωή τους, μακριά από εδώ. Είμαι τυχερός, έχω ακόμη την οικογένειά μου. Ζουν με τον αδελφό μου περίπου 100 χλμ μακριά από εδώ. Επιπλέον έχω αυτή τη δουλειά. Όσον αφορά την επιστροφή στην αλιεία, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να φάνε τα ψάρια μας, παρόλο που η ακτινοβολία είναι κάτω από το νόμιμο όριο. Σε όλες τις μικρές πόλεις κατά μήκος της ακτής οι άνθρωποι ανησυχούν».
Η ανοικοδόμηση δεν είναι αρκετή για να κάνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν. Πρέπει αυτοί να καθησυχαστούν. Αυτή τη στιγμή στο Μινάμι – Σανρίκου υπάρχουν πιο πολλοί εργαζόμενοι από τους κατοίκους. Αλλά για πόσο; Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υποχωρεί. Επένδυσε 25,5 τρισεκατομμύρια γιεν (241 δις δολάρια) μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά το ποσό μειώθηκε κατά 75% για το 2016 – 20.
Η περιοχή της Φουκουσίμα προτάθηκε ως υποψήφια για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστάσιου με την υποστήριξε των δήμων Φουκουσίμα, Οκμού και Φουτάμπα. Το γεγονός ότι ήταν παραθαλάσσια την καθιστούσε κατάλληλη για την ψύξη των αντιδραστήρων σε μια χώρα που στερείται ενός εθνικού δικτύου ποταμών. Επειδή βρίσκεται 225 χλμ. βόρεια του Τόκιο κρίθηκε ότι βρίσκεται σε καλή θέση κι έτσι κατασκευάστηκαν εκεί έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες μεταξύ του 1967 και 1979.
Η σχέση των τοπικών αρχών της Φουκουσίμα, της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας και της εταιρείας που διαχειριζόταν το πυρηνικό εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Company (Tepco) ήταν ιδιαιτέρως καλές. Οι κρατικές ενισχύσεις είτε μέσω επιχορηγήσεων, είτε μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, τροφοδοτούσαν την περιφερειακή οικονομία. Η πόλη Φουκουσίμα απολάμβανε τεράστιους προϋπολογισμούς και μεγάλη αυτονομία κάτι που έφερε δημοτικότητα που μετατράπηκε σε εκλογικό πλεονέκτημα για τους συμβούλους που ζητούσαν επανεκλογή. Το όνομα της Tepco, φιγουράριζε με υπερηφάνεια στο μπροστινό μέρος του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
Εκτός από την απόκρυψη περίπου 200 συμβάντων μεταξύ του 1977 και του 2002 και την παραποίηση των εκθέσεων ελέγχου, η Tepco αγνόησε και μια έκθεση του 2009 που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ενός τσουνάμι με κύματα έξι μέτρων. Το κύμα που προκλήθηκε μια ώρα μετά τον σεισμό του 2011 ήταν 14 – 15 μέτρα. Το ρεύμα κόπηκε και οι γεννήτριες που θα τροφοδοτούσαν τις αντλίες ψύξης πλημμύρισαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τρεις από τους έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα να καταρρεύσουν με αποτέλεσμα τη διαρροή ραδιενέργειας.
Σήμερα η κλίμακα και το κόστος του καθαρισμού, της αποσυναρμολόγησης του σταθμού και της απολύμανσης του εδάφους και του νερού – είναι τεράστια. Η πρόσληψη εργαζομένων είναι δύσκολη επομένως η Tepco χρησιμοποιεί όλο και περισσότερους υπεργολάβους. Οι εργοδότες, μερικοί ελεγχόμενοι από τη γιακούζα (ιαπωνική μαφία), δίνουν την εντύπωση ότι εξυπηρετούν όλα τα συμφέροντα. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να κερδίσουν λίγα χρήματα παραπάνω δουλεύοντας σε μια μολυσμένη ζώνη και τα διευθυντικά στελέχη αναζητούν εργαζόμενους, οι οποίοι είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων στους οποίους ενδέχεται να εκτεθούν.
Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι εργάστηκαν στο εργοστάσιο από το 2011. Κάθε μέρα περίπου 6.000 εργάτες βοηθούν στη διάλυση των τριών αντιδραστήρων που καταστράφηκαν από την έκρηξη. Ο περιορισμός του ραδιενεργού υλικού (corium) που μοιάζει με λάβα και δημιουργείται στον πυρήνα του αντιδραστήρα παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση. Περνώντας από όλα τα στρώματα των αντιδραστήρων το ραδιενεργό υλικό έχει φτάσει στην τελευταία γραμμή άμυνας πριν η ρύπανση περάσει στα υπόγεια ύδατα που χύνονται στον Ειρηνικό.
Στον τομέα της υγείας έχει υπάρξει μια πολύ σοβαρή υποτίμηση και υποβάθμιση των συνεπειών της Φουκουσίμα. Οι επίσημες ιαπωνικές και διεθνείς αναφορές αποδίδουν την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων στους πιο αποτελεσματικά προγράμματα ελέγχων. Από το 2011, η Σεσίλ Ασανούμα Μπρις, ερευνήτρια αστικής κοινωνιολογίας από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας περιοδεύει στην πληγείσα περιοχή. Η επιδημιολογική μελέτη σε 380.000 παιδιά στο νομό της Φουκουσίμα εντόπισε 197 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς.
Σύμφωνα με Μπρις, «η λειτουργία καθαρισμού και οι επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές εξυπηρετούν έναν στόχο: να καθησυχάσουν τους κατοίκους ώστε αυτοί να επιστρέψουν στα χωριά τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την αύξηση του επιτρεπόμενου επιπέδου ακτινοβολίας, κάτι που έκανε η κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2011. Το επιτρεπόμενο γενικό όριο αυξήθηκε από 1 mSv σε 20 mSv (που είναι το κανονικό επίπεδο για τους εργαζόμενους σε πυρηνικά εργοστάσια) και το επίπεδο των εργαζομένων στους σταθμούς αυξήθηκε πρώτα σε 100 mSv και στη συνέχεια 250 mSv.
Υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον θα συνεχίσουν να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Η διαδικασία αποσύνθεσης του εργοστασίου στη Φουκουσίμα μπορεί να διαρκέσει άλλα 40 χρόνια. Η ρομποτική έρευνα συνεχίζεται, αλλά τρεις εκατοντάδες τόννοι νερού αντλούνται – και μολύνονται – καθημερινά για την ψύξη των τετηγμένων πυρήνων των αντιδραστήρων. Αρκετοί χιλιάδες τόνοι μερικώς επεξεργασμένου νερού που εξακολουθεί να περιέχει τρίτιο έχουν ήδη ριχτεί στον Ειρηνικό. Πάνω από 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού αποθηκεύονται επί του παρόντος, και αναμένεται να απορριφθούν παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης γύρω από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής επίσης απολυμαίνονται. Η κυβέρνηση αποκτά Γη από πολλούς ιδιοκτήτες για να τοποθετηθούν εκεί εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτό συνδέονται σταδιακά οι εγκαταλελειμμένες κοινότητες κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Παράλληλα το έδαφος που αποξέεται αποθηκεύεται συχνά λίγα χιλιόμετρα μακριά. Με τον τρόπο αυτό διακινδυνεύεται η διάδοση της ραδιενέργειας. Τουλάχιστον 50 εκατ. κυβικά μέτρα μολυσμένου εδάφους και άλλα απόβλητα βρίσκονται ήδη σε μαύρους σάκους που έχουν διάρκεια ζωής τριών ή τεσσάρων ετών αν δεν ανοιχτούν. Οι σάκοι αυτοί επαναχρησιμοποιούνται στην δημιουργία ασφάλτους σε δρόμους και γέφυρες.
Στις 31 Μαρτίου 2017, η κυβέρνηση σταμάτησε την άνευ όρων βοήθεια για επανεγκατάσταση προκειμένου να πιέσει τους απρόθυμους κατοίκους που ζουν εκτός της πληγείσας ζώνης να επιστρέψουν. Περίπου 27.000 δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν. Υπάρχουν κι άλλες στρατηγικές, όπως η καμπάνια Ethos που έχει στόχο την εκπαίδευση των όσων ζουν σε μολυσμένες ζώνες: διανέμονται σχολικά εγχειρίδια, δημιουργούνται τηλεοπτικά σποτ για την πώληση φρέσκων προϊόντων από τις περιοχές αυτές ή σποτ που προωθούν την (μη αποδεδειγμένη) απολύμανση της περιοχής.
Η καμπάνια επιδιώκει να πείσει ότι το μολυσμένο περιβάλλον είναι λιγότερο επιβλαβές για τους ανθρώπους από το «φόβο της ακτινοβολίας» ή το άγχος που προκαλείται από την απώλεια της εστίας. Ένας από τους κατοίκους λέει: «Μας είπαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουμε θα ήταν να αποφεύγουμε τα ‘καυτά σημεία’. Αλλά δεν μπορούμε να πάμε στα βουνά ή κοντά στα ποτάμια. Δεν μπορούμε να πάμε από δω ή από εκεί. Πως θα ζήσουμε εδώ;». Αυτό τον Μάρτιο η εφημερίδα Fukushima Minpo ανέφερε ότι από την καταστροφή, 2.211 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει ή έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της αποτυχίας τους να αναζητήσουν βοήθεια ή φάρμακα.
Η Tepco θεωρήθηκε τελικά υπεύθυνη για το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το Σεπτέμβριο του 2017, αλλά σύμφωνα με την Μπρις, η φήμη της Ιαπωνικής κυβέρνηση ξεπλύθηκε κι έτσι θα μπορούσε να συνεχίσει να παράγει παραπληροφόρηση, ώστε οι άνθρωποι να μην γνωρίζουν την πραγματική ζημιά που δημιούργησε ή προκαλεί η πυρηνική ενέργεια. Η κυβέρνηση και το πυρηνικό λόμπι αυξάνουν τον έλεγχό τους επειδή ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επιμένει ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να κάνει χωρίς πυρηνική ενέργεια, η οποία παρήγαγε το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας έως και πριν από το δυστύχημα της Φουκουσίμα.
Σήμερα, πέντε αντιδραστήρες λειτουργούν και πάλι και ακόμη 19 περιμένουν έγκριση για την επανεκκίνησή τους. Τον Μάρτιο του 2017, η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 ενέκρινε πρόταση για εκδηλώσεις στο γήπεδο μπέιζμπολ Ατζούμα της Φουκουσίμα, μόλις 90 χλμ βορειοδυτικά του πυρηνικού σταθμού. Το γήπεδο θα ανακαινιστεί για τους αγώνες. Ένας από τους εκτοπισμένους κατοίκους της Φουκουσίμα μου είπε: «Ίσως υπάρξουν μειωμένες τιμές για ανθρώπους από το Τοχόκου. Ή μήπως όχι. Έχουμε γίνει παρίες της Ιαπωνίας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμη ότι θα τους μεταδώσουμε κάτι».
Πηγή;tvxs

Share this:

  • Tweet
  • Email

Related

Category: Απόψεις, Αρχείο ΆρθρωνBy apokoinou03/04/2018Leave a comment
Share this post

Author: apokoinou

Post navigation

PreviousPrevious post:20-22.7.2018: CAMPING, στις όχθες του Αχελώου, στη Μεσοχώρα ΤρικάλωνNextNext post:Η ανθρωπολογική προέλευση της αποανάπτυξης

Related posts

Πώς το Black Mirror εφαρμόζεται στην Κίνα
10/01/2019
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
08/01/2019
Η Γη δεν θα σωθεί με καλύτερου (οικολογικού) είδους ποτηράκια καφέ μιας χρήσης
31/12/2018
Γαλοπούλα η φιλόσοφος
23/12/2018
Γνώση: ύβρις ή αρετή;
18/12/2018
Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και τα πολιτικά ζητήματα που μας θέτει
18/12/2018

You must log in to post a comment.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Posts
  • Αποανάπτυξη-Εργασία-Οικονομία-Θεσμικές Αλλαγές
  • Με αφορμή τις τοπικές εκλογές:Με ποιές ρεαλιστικές πολιτικές στις τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε την ευζωία των “πολλών”
  • Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ –ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ στη διαδικασία παραγωγής και διανομής της τροφής
  • Κάλεσμα στην “Αποκοινού” συνέλευση 17-19 Μαϊου
  • Για την Kοινότητα των κοινοτήτων
Recent Comments
  • Δημήτρης on Το ιδιωτικοποιημένο άτομο
  • Anonymous on Hello world!
  • wireless on ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
  • ALEXANDROS on Η πολιτική απάθεια ως σύμπτωμα
  • ThemeNectar on The Field
Archives
  • October 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • January 2014
  • December 2013
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • August 2013
  • July 2013
  • June 2013
  • May 2013
  • April 2013
  • March 2013
  • February 2013
  • January 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012
  • February 2012
  • January 2012
  • December 2011
  • November 2011
  • October 2011
  • September 2011
  • August 2011
  • July 2011
  • June 2011
  • May 2011
  • April 2011
  • March 2011
  • February 2011
Categories
  • Books
  • Food for thought
  • Topika_Kinimata
  • Uncategorised
  • Uncategorized
  • Video
  • Απόψεις
  • Αρχείο Άρθρων
  • Βιβλιογραφία
  • Βιντεοθήκη
  • Εκδηλώσεις
  • Συνέλευση
  • Συνεντεύξεις – Τύπος
  • Χωρίς κατηγορία
Meta
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Apokoinou team. Powered by Ecogaia

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.

    loading Cancel
    Post was not sent - check your email addresses!
    Email check failed, please try again
    Sorry, your blog cannot share posts by email.