Skip to content
ΑποΚοινού
ΑποΚοινού
Αποανάπτυξη, Άμεση Δημοκρατία & Αυτοδιαχείρηση
  • Αρχική
  • Για Εμάς
  • Δράσεις
  • Κινήματα
    • Τοπικά Κινήματα
    • Διεθνή Κινήματα
  • Αρθρα
  • Βιβλιογραφία
  • Βιντεοθήκη
  • Forum
  • Αρχική
  • Για Εμάς
  • Δράσεις
  • Κινήματα
    • Τοπικά Κινήματα
    • Διεθνή Κινήματα
  • Αρθρα
  • Βιβλιογραφία
  • Βιντεοθήκη
  • Forum

21077457_266874733803329_427806909191129320_nΑπο Δημητρης Πλαστηρας
Από την «εφεύρεση» της Ανώνυμης Εταιρικής Δομής – με την πρώιμη ενσάρκωση της την συλλογική Εταιρία των Ανατολικών Ινδιών – αυτοί που κυβερνούν μέσω των εταιρειών έχουν βρει καινοτόμα «μέσα» για να αποσπάσουν πλούτο από τη γη και τους ανθρώπους, αφήνοντας και τους δυο φτωχότερους σε ένα «παιχνίδι» μηδενικού αθροίσματος1.
Κατά το Raj – το Εταιρικό Raj – η απόσπαση του πλούτου γινόταν μέσω Lagaan – φορολόγηση στη γη και στην αγροτική παραγωγή. Μεταξύ 1765 και 1815, η Εταιρεία έχει καταγεγραμμένα κλέψει 18 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως. Το πενήντα τις εκατό της παραγωγής πάρθηκε ως Lagaan, δημιουργώντας λιμούς όπως ο Μεγάλος Λιμός της Βεγγάλης. Η Εταιρεία κατέστρεψε τις κυκλικές, βιώσιμες και δίκαιες λαϊκές οικονομίες – στις οποίες το εβδομήντα τις εκατό της αξίας αυτών που παρήγαγε η αγροτική περιοχή ανακυκλωνόταν μέσα στο χωριό – και τις αντικατέστησε με γραμμικές, εξαγωγικές οικονομίες, όπου το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου στην Ινδία πήγαινε στην Αγγλία, αφήνοντας την Ινδία να αιμορραγεί.
Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρική αυτοκρατορία βρήκε νέους τρόπους απόσπασης του πλούτου, με τις πατέντες και με αυτό που θα έπρεπε να λέγεται «κεφαλαιοποίηση», να είναι οι δύο κύριες μορφές της. Η Χημική/Βιοτεχνολογική Βιομηχανία Σπόρων «καινοτόμησε» και «εφηύρε» πατέντες πάνω στη ζωή και πατέντες πάνω στους σπόρους, ως το μέσο απόσπασης κέρδους από τους αγρότες. Ο δεύτερος μηχανισμός – η κεφαλαιοποίηση – η χρηματιστηριοποίηση της οικονομίας είναι εξίσου διεστραμμένος. Έχει τιμωρήσει πραγματικούς ανθρώπους, περιθωριοποίησε τον πραγματικό πλούτο που οι άνθρωποι παράγουν στις πραγματικές οικονομίες, και επιβραβεύσει μόνο τους καπιταλιστές. Η χρηματοπιστωτική οικονομία έχει γίνει εβδομήντα φορές μεγαλύτερη της πραγματικής οικονομίας. Το κραχ της Wall Street του 2008 ήταν αποτέλεσμα αυτού του παγκόσμιου καζίνου. Στην Ινδία ήμασταν προστατευμένοι γιατί η οικονομία μας είναι ακόμη πραγματική.
Η συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου στα χέρια του ένα τις εκατό είναι συνέπεια της πατεντοποίησης, χρηματιστηριοποίησης και ψηφιοποίησης των ζωών μας. Το τελευταίο κόλπο που χρησιμοποιεί η παγκοσμιοποιημένη εταιρική εξουσία, για να τρυπώσει στα ινδικά νοικοκυριά, είναι η απονομισματοποίηση του Ινδικού Νομίσματος
Η απονομισματοποίηση της ινδικής οικονομίας των περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων τα μεσάνυχτα της 8ης Νοεμβρίου 2016 είναι το επόμενο στοίχημα της εταιρικής αυτοκρατορίας να κλέψει το πλούτο των ανθρώπων, να τον κλειδώσει με ένα κλειδί κρυπτογράφησης και να κλείσει τις οικονομίες των ανθρώπων αφήνοντας μόνο τα τμήματα εκείνα της οικονομίας που είναι πρόθυμα να κάνουν τη χάρη στον πορτιέρη της πύλης πληρωμών.
Ο πορτιέρης αυτός για την ψηφιακή Ινδία είναι ο Όμιλος Naspers.
Περισσότερες από το ενενήντα τις εκατό των Ινδών λειτουργεί με μετρητά για να διατηρήσει την λαϊκή οικονομία. Τα μετρητά είναι ουδέτερη μορφή χρήματος, τα με κόπο αποκτημένα χρήματα του ενός έχουν την ίδια αξία με του άλλου, δεν υπάρχουν «AMEX Black3» χαρτονομίσματα των 1000 ρουπιών ακόμη. Το ογδόντα έξι τις εκατό των νομισμάτων έγιναν παράνομα σε μια νύχτα, αυτό όμως είναι ένας αριθμός χωρίς ανθρώπινες προεκτάσεις. Αν ένας chaiwallah4 (που για την ώρα δεν μπορεί να καθορίσει τη νομισματική πολιτική), συγκεντρώνει τα χρήματα που μαζεύει, τα αλλάζει με χαρτονομίσματα των 100, μετά των 500, φτάνοντας τελικά σε μια συλλογή χαρτονομισμάτων των 1000 σαν κομπόδεμά του. Προτιμά τα χαρτονομίσματα 1000 γιατί είναι ευκολότερο να τα κουβαλά και να τα ασφαλίζει, ιδιαίτερα αφού δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό – γιατί δεν έχει ταχυδρομική διεύθυνση – γιατί δεν μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι, ούτε έχει κληρονομήσει κάποιο. Τα μεσάνυχτα της 8ης Νοεμβρίου 2016, ο άστεγος αυτός τσαγάς εξαφανίστηκε από την οικονομία. Θα αντικατασταθεί από μια μηχανή Nescafe.
Το αγνότερο νόμισμα στις λαϊκές οικονομίες είναι η ζωή, η αγάπη, η κοινότητα και η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη. Για το λόγο αυτό οι πιο πολιτισμένες κοινωνίες όταν μετρούνται με βάση τον ανθρωπισμό, την ευτυχία και την ευημερία τους, είναι κοινωνίες βασίζονται στην ανταλλαγή. Όταν τα μετρητά γίνονται το μέσο των συναλλαγών, μπορούν ακόμη να χτίσουν κοινότητα μέσα από καταπρόσωπο συναλλαγές. Οι Λαϊκές Οικονομίες βασίζονται στην αλληλεγγύη.
Όπως οι πατέντες πάνω στους σπόρους ήταν μια ανήθικη απόπειρα να ποινικοποιηθεί η αποθήκευση σπόρων από τους αγρότες, η απονομισματοποίηση είναι μια ανήθικη απόπειρα να ποινικοποιηθεί η οικονομία των ανθρώπων που αποτελεί το ογδόντα τις εκατό της πραγματικής οικονομίας της Ινδίας.
Ότι ο στόχος είναι αυτός είναι σαφές από τη δήλωση του ανθρώπου που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο μέσα από πατέντες και τη ψηφιακή οικονομία, του Bill Gates.
Όπως είπε στην ομιλία του για τη σειρά διαλέξεων «NITI4-Lectures»:
Μεταμορφώνοντας την Ινδία» παρουσία του πρωθυπουργού Narendra Modi και μελών του υπουργικού συμβουλίου: «η γενναία κίνηση της κυβέρνησης να αποσύρει τα υψηλής ονομαστικής αξίας χαρτονομίσματα και να τα αλλάξει με νέα νομίσματα με χαρακτηριστικά υψηλής ασφαλείας, ήταν ένα απαραίτητο βήμα να απομακρυνθούμε από τη σκιώδη οικονομία προς μια πιο διαφανή οικονομία». Ο Gates είπε πως οι ψηφιακές συναλλαγές θα αυξηθούν δραματικά και πως στα επόμενα χρόνια η Ινδία θα γίνει μια από τις πιο ψηφιοποιημένες οικονομίες όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και σε ποσοστό.
Ο «Πειρατής της Silicon Valley» μόλις έχει αποκαλέσει την ζωντανή κοινότητα βασισμένη στην οικονομία swadeshi6 των ανθρώπων της Ινδίας, «σκιώδη» οικονομία, επειδή και μόνο είναι πέρα από το ψηφιακό του μονοπώλιο. Δεν είμαστε σκιές της αυτοκρατορίας σας κ. Gates. Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, τίμιοι άνθρωποι που ακόμη γνωρίζουν να εμπιστεύονται και να μοιράζονται, που έχουν κοινότητα και πραγματική δημιουργικότητα να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν την οικονομία μας. Η διαφάνεια όπως ορίζεται από εσάς είναι η ασύμμετρη εξουσία του χρηματοπιστωτικού και ψηφιακού κόσμου πάνω στους ανθρώπους, την αρπαγή του ελέγχου του πλούτου μας, της ευημερίας μας, των ζωών μας και των ελευθεριών μας.
Είναι το τέλος της σχέσης εμπιστοσύνης με ένα άτομο που ξέρεις στην τοπική σου οικονομία και που βλέπεις πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι το τέλος του να είναι ο ένας στον άλλο διαφανείς ως ανθρώπινα όντα. Δεν είναι οικονομική διαφάνεια, ούτε υποτίθεται πως τελειώσουν το «μαύρο χρήμα». Εσύ και η Microsoft είναι κομμάτι της μαύρης οικονομίας. Μια αναφορά της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών του 2012 αναφέρει πως η χρήση εξωχώριων θυγατρικών επέτρεψε στη Microsoft να αποφύγει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό μεγαλύτερο την ετήσια επιχορήγηση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014).
Θες να μας διδάξεις διαφάνεια;
Πως η πειρατεία ανοίγει τις πόρτες για τα Windows, ένα άρθρο των Los Angeles Times από την 9η Απριλίου 2006, μεταφέρει τα λόγια του Bill Gates:
«Αν και περίπου τρία εκατομμύρια υπολογιστές πωλούνται κάθε χρόνο στην Κίνα, οι άνθρωποι δεν πληρώνουν για το software. Κάποια μέρα θα το κάνουν όμως» είπε ο Gates στο ακροατήριο του στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Και εφόσον θα το κλέψουν, θέλουμε να κλέψουν το δικό μας. Θα εθιστούν με κάποιο τρόπο και στην επόμενη δεκαετία θα βρούμε ένα τρόπο να εισπράξουμε».
Τα portal του Gates είναι εδώ για να εισπράξουν.
Το 1857 διώξαμε την πρώτη εταιρεία που κυβερνούσε το κόσμο, την Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών. Το 1947 διώξαμε τους Βρετανούς που έλεγχαν το ογδόντα τις εκατό των περιοχών του πλανήτη. Η αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τις οικονομικές μας ελευθερίες, την οικονομική μας δημοκρατία και οικονομική κυριαρχία μέσα από το swadwshi είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Θα υπερασπιστούμε και θα διατηρήσουμε τις λαϊκές οικονομίες μας – από τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους ενάντια στην επίθεση της εταιρικής οικονομίας που διευθύνεται από τις εταιρείες για τις εταιρείες.
https://en.wikipedia.org/wiki/Zero-sum_game
Η περίοδος μεταξύ 1757 και 1858 όπου η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών κυβερνούσε εκ μέρους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τις περιοχές που αυτή έλεγχε στην Ασία.
https://en.wikipedia.org/wiki/Centurion_Card
Αυτός που φτιάχνει τσάι, θεωρείται εργασία των κατώτερων καστών.
https://en.wikipedia.org/wiki/NITI_Aayog
https://en.wikipedia.org/wiki/Swadeshi_movement
Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Toward Freedom
Η Vandana Shiva είναι φιλόσοφος, περιβαντολογική ακτιβίστρια και οικοφεμινίστρια. Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του Navdanya Research Foundation for Science, Technology, and Ecology.
Έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων με Right Livelihood Award (Alternative Nobel Prize) το 1993 και το Sydney Peace Prize το 2010.
Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.
https://liberationpolular.wordpress.com/…/vandana-shiva-%c…/

Share this:

  • Tweet
  • Email

Related

Category: Απόψεις, Αρχείο ΆρθρωνBy apokoinou29/08/2017Leave a comment
Share this post

Author: apokoinou

Post navigation

PreviousPrevious post:«Να στοιχηματίσουμε υπέρ της λιτής ζωής· μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με λιγότερα»NextNext post:Η ιστορία μιας (μικρής, μακρινής) πόλης και μιας (μεγάλης, κοντινής) καμπάνας…

Related posts

Πώς το Black Mirror εφαρμόζεται στην Κίνα
10/01/2019
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
08/01/2019
Η Γη δεν θα σωθεί με καλύτερου (οικολογικού) είδους ποτηράκια καφέ μιας χρήσης
31/12/2018
Γαλοπούλα η φιλόσοφος
23/12/2018
Γνώση: ύβρις ή αρετή;
18/12/2018
Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και τα πολιτικά ζητήματα που μας θέτει
18/12/2018

You must log in to post a comment.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Posts
  • Αποανάπτυξη-Εργασία-Οικονομία-Θεσμικές Αλλαγές
  • Με αφορμή τις τοπικές εκλογές:Με ποιές ρεαλιστικές πολιτικές στις τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε την ευζωία των “πολλών”
  • Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ –ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ στη διαδικασία παραγωγής και διανομής της τροφής
  • Κάλεσμα στην “Αποκοινού” συνέλευση 17-19 Μαϊου
  • Για την Kοινότητα των κοινοτήτων
Recent Comments
  • Δημήτρης on Το ιδιωτικοποιημένο άτομο
  • Anonymous on Hello world!
  • wireless on ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
  • ALEXANDROS on Η πολιτική απάθεια ως σύμπτωμα
  • ThemeNectar on The Field
Archives
  • October 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • November 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • April 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014
  • May 2014
  • April 2014
  • March 2014
  • February 2014
  • January 2014
  • December 2013
  • November 2013
  • October 2013
  • September 2013
  • August 2013
  • July 2013
  • June 2013
  • May 2013
  • April 2013
  • March 2013
  • February 2013
  • January 2013
  • December 2012
  • November 2012
  • October 2012
  • September 2012
  • August 2012
  • July 2012
  • June 2012
  • May 2012
  • April 2012
  • March 2012
  • February 2012
  • January 2012
  • December 2011
  • November 2011
  • October 2011
  • September 2011
  • August 2011
  • July 2011
  • June 2011
  • May 2011
  • April 2011
  • March 2011
  • February 2011
Categories
  • Books
  • Food for thought
  • Topika_Kinimata
  • Uncategorised
  • Uncategorized
  • Video
  • Απόψεις
  • Αρχείο Άρθρων
  • Βιβλιογραφία
  • Βιντεοθήκη
  • Εκδηλώσεις
  • Συνέλευση
  • Συνεντεύξεις – Τύπος
  • Χωρίς κατηγορία
Meta
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Apokoinou team. Powered by Ecogaia

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.

    loading Cancel
    Post was not sent - check your email addresses!
    Email check failed, please try again
    Sorry, your blog cannot share posts by email.